Een ouderwetse koersexplosie bij biotechbedrijf Pharming en extreem lage rentetarieven voor Nederlandse staatsleningen. Analist Arne Petimezas van beursmakelaar AFS Group praat je bij.
1.Twee dagen nadat Fed-voorzitter Janet Yellen waarschuwde dat u moet uitkijken voor biotechaandelen, gaat de koers van Pharming helemaal door het dak. Afgelopen nacht gaven Amerikaanse toezichthouders goedkeuring voor het gebruik van Pharmings medicijn Ruconest tegen acute aanvallen van erfelijk angio-oedeem. Dat levert Pharming een mijlpaalbetaling op van 20 miljoen dollar en betekent dat het middel vermarkt kan worden in de VS.
Pharming-topman Sijmen de Vries zei tegen het ANP zei De Vries dat de verkopen van het middel er toe moet leiden dat de onderneming op termijn eindelijk winst gaat maken. Maar wanneer dat precies is, daar kon De Vries niets over zeggen.
2.Wat gebeurt er vandaag met de in zwaar weer verkerende Portugese bank Banco Espirito Santo? De koers keldert met bijna 8 procent nadat de Portugese bank een afwaardering van kredietbeoordelaar Standard & Poor’s van B naar B- te verduren kreeg. En dat is een rating die diep in ‘junk’-territorium ligt. Helaas voor Banco Espirito Santo waarschuwde S&P dat de rating nog verder kan worden verlaagd.
3.En ook Portugal Telecom heeft het zwaar te verduren nadat kredietbeoordelaar Fitch de rating verlaagde van BBB- (de laagste rating waarbij pensioenfondsen nog net in een bedrijf mogen beleggen) naar BB+, een junk-rating. De downgrade komt nadat Portugal Telecom meldde dat het mogelijk kan fluiten naar de aflossing van 847 miljoen euro aan kortlopende kredieten. En ook hierbij lopen de lijntjes uiteindelijk naar Banco Espirito Santo.
4.Het WK-voetbal is dan wel niets geworden voor Nederland, maar onze staatsleningen boeren erg goed. De 10-jaars rente daalde volgens koersen van Bloomberg vanochtend naar 1,382 procent. En dat is het laagste niveau ooit.
En waarom staat de rente zo laag? Omdat de obligatiemarkt verwacht dat de economische groei en inflatie de komende jaren erg zwak zullen blijven en de Europese Centrale Bank hiertegen niet daadkrachtig zal optreden door de geldpers te laten rollen. En die kwakkelende economie is weer het gevolg van vraaguitval, want torenhoge schulden bij veel huishoudens, bedrijven en overheden in veel eurolidstaten.
Waar de balansen wel gezond zijn (lees: Duitsland), bestaat een aversie tegen lenen. En van fiscaal beleid komt ook geen stimulerend effect, want dat is fout volgens Brussel en Berlijn. Hierdoor is ook de vraag naar krediet laag. En omdat er heel veel beschikbaar geld tegenover staat, is de rente weer laag en levert spaargeld weinig tot niets op. Wie als spaarder of gepensioneerde zegt: ik heb recht op een redelijk rendement, laat de ECB de rente maar wat verhogen. Dat kan, maar dan komt de economie in een recessie en krijgen we deflatie. Dan neemt de kans toe dat meer bedrijven failliet gaan, banken omvallen, zodat beleggers weer gaan twijfelen aan de houdbaarheid van staatsschulden van een heleboel eurolidstaten.
5. Meneer de president van de ECB, u kunt rustig gaan slapen. De euro is namelijk niet te hard, vindt topman Dieter Zetsche van autoconcern Daimler. Zetsche zei gisteren volgens persbureau Bloomberg News tijdens de onthulling van nieuwe Smarts dat de huidige wisselkoers van de euro “prima voor ons is” en dat Daimler “succesvol kan zijn zoals de valuta [wisselkoers] nu is.”
6. De EU-top van woensdag werd een flop. Europese leiders probeerden gisteren tevergeefs overeenstemming te bereiken over wie EU-president Herman van Rompuy en de Buitenlandse Zaken afgezant Catherine Ashton moet opvolgen. En daarnaast moeten er ook nog de andere 26 in de nieuwe Europese Commissie van voorzitter Jean-Claude Juncker worden verdeeld. Naar verluidt zouden met name Oost-Europese lidstaten tegen de benoeming van de jonge Italiaanse minister van Buitenlandse Zaken Federica Mogherini zijn, omdat ze te onervaren zou zijn en bovendien te soft ten opzichte van Rusland.
7.De Europese automarkt is bezig uit een heel diep dal te kruipen. Verkopen van nieuwe personenauto’s in de 27 EU-lidstaten stegen volgens brancheorganisatie ACEA in juni ten opzichte van dezelfde maand in 2013 met 4,5 procent tot 1,19 miljoen. En over het eerste half jaar bedroeg de groei 6,5 procent. 013 was het annus horribilus voor de Europese automarkt met de laagste verkopen van nieuwe personenauto’s ooit. Bovendien was 2013 het zesde jaar op rij dat de verkopen krompen.
8.Met de Nederlandse automarkt wil het bij dit alles niet vlotten. Verkopen van nieuwe personenauto’s kelderden met 5,9 procent in juni met 5,4 procent over de eerste zes maanden. En daarmee zijn de eerste zes maanden de slechtse eerste zes maanden sinds de cijferreeks start in 1989.
9.De werkloosheid in Nederland is in juni gedaalde naar 8,4 procent van 8,6 procent. Die daling komt vooral doordat de beroepsbevolking afnam. Volgens het CBS ben je namelijk alleen officieel werkloos als je 15 tot 65 jaar oud bent, geen baan hebt, maar wel werkzoekend bent. Iemand die niet werkt en ook niet naar werkt zoekt, bijvoorbeeld een scholier of student zonder bijbaan, maar ook een werkloze die de hoop op het vinden van een baan heeft opgegeven en daarom niet langer zoekt, is niet officieel werkloos. De werkgelegenheid steeg van mei op juni met een wat tegenvallende drieduizend personen. Ondanks de beperkte toename van de werkgelegenheid, lijkt de arbeidsmarkt het ergste achter de rug te hebben en voorzichtig verder te kunnen gaan herstellen.
10.Europese aandelenbeurzen staan vanochtend in het rood. Handelaren zijn terughoudend nadat de VS en de EU de sancties tegen Rusland hebben aangescherpt. De rente voor haast elke eurolidstaat daalt vanochtend, zelfs voor Portugal. En dat geeft aan dat beleggers weinig bezorgd zijn dat Banco Espirto Santo tot bredere problemen zal leiden.
Arne Petimezas is analist bij financiële dienstverlener AFS Group. Deze bijdrage is niet bedoeld als advies tot het doen van individuele beleggingen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl